Att se på Österlen

Den största orten i området är Simrishamn, med sina ungefär 6500 invånare.
Till skillnad från många andra namngivna områden som inte är landskap eller klassiska kulturmarker, är Österlen ett påhittat namn. Den första gången Österlen nämns i skrift var 1929, då en turistbroschyr över området togs fram. Sedan dess har namnet blivit synonymt med området. Man brukar säga att Järrestads, Albo och Ingelstads härader omfattas av Österlen. Det motsvarar ungefär kommunerna Tomelilla och Simrishamn. Enligt vissa definitioner består dock Österlen av ett betydligt större område.

Österlen har varit bebott i flera tusen år. Genom åren har kusten varit känd för sitt utmärkta fiske och sina bördiga jordbruksmarker. Det finns många välbevarade lämningar från både järnåldern och bronsåldern i de inre delarna av Österlen.

Att se och göra på Österlen

Österlen är en riktig turistmagnet. Varje år besöker flera hundra tusen turister de pittoreska samhällena vid kusten och de charmiga byarna inåt land. Det som främst lockar är de natursköna omgivningarna samt det lugn som råder. Man åker inte till Österlen för att roa sig på uteställen och nattklubbar.

Varje samhälle på Österlen har en egen specialitet. Det kan handla om konst, hantverk, mat och dryck eller någon speciell sevärdhet. Samhället Kivik brukar räknas som det mest populära besöksmålet på Österlen. Här anordnas nämligen en större marknad i slutet av juli varje år. Marknaden brukar locka över 1000 knallar och en bra bit över 100 000 besökare under de tre dagar som den pågår. Marknaden beräknas ha nära 1000 år på nacken. Från början var marknaden inriktad mot handel med fisk. Idag kan man köpa alla tänkbara saker på marknaden.

Kivik bjuder dock inte bara på en marknad utöver det vanliga. Här finns även en mycket välbevarad gravplats från bronsåldern som har restaurerats till nära ursprungligt skick. Graven är 3,5 meter hög och 75 meter i diameter. Vid ett besök till graven får man inte missa stenhällarna som visar bilder av skepp, djur och människor.

I Vallby socken ligger Nordens mest välbevarade och mest spektakulära medeltida borg, Glimmingehus. Det sägs att borgen började byggas 1499 och att den stod klar några år senare. Borgen är massiv, med ett fåtal små fönster och gluggar. Det var riddaren Jens Holgersen Ulfstand som bebodde Glimmingehus.

I byn Kåseberga ligger Ales stenar, som är en skeppssättning som dateras till mellan 400-900 år f.Kr. Ales stenar är en av de bäst bevarade skeppssättningarna från denna tid.

På många olika platser på Österlen arrangeras varje år så kallade konstrundor. Det har att göra med att Österlen under lång tid har varit en populär plats för konstnärer. Om man inte vill kuska runt hela Österlen på jakt efter konst kan konstrundan på Tjörnedalagården i Baskemölla rekommenderas.